Infraktioner

- usynlige revner i tænder kan gøre ondt.

Hvad er en dentininfraktion?

Det er en revne i tandbenet inde under emaljen, som kan få tanden til at gøre ondt. En revne kan drille både patienten og tandlægen, fordi det kan være svært at finde ud af, hvilken tand det er galt med. Revner i tandbenet må ikke forveksles med revner i emaljen, som man kan se på tændernes overflade. Emaljerevner skal man ikke være så bekymret for, de findes i næsten alle tænder og er oftest helt uden betydning.

​​

Hvordan føles en dentininfraktion

Nogle tænder med revner mærker man slet ikke. Men når en tand med revne begynder at gøre ondt, mærker du en let smerte, når der tygges sammen på noget hårdt eller sejt fx på en kerne i brød eller på en karamel. Tanden kan også gøre ondt, når du får noget koldt på den. Der kan gå uger eller måneder mellem at smerten udløses, fordi du uvilkårligt vil tygge ”udenom” den dårlige tand. Det vil ofte være svært for dig at udpege, hvilken tand det drejer sig om.

​Tilsyneladende sunde tænder med mindre fyldninger. Den ene gør ondt engang imellem, når der tygges på noget hårdt eller sejt.

Når fyldningen er væk, ses en tydelig revne i tandbenet (dentinen).

Kan min tandlæge se dentininfraktionen?

Nej, udefra ser tanden sund og rask ud. Der er ofte en fyldning i tanden, men tandlægen kan ikke se revnen, før fyldningen er fjernet - heller ikke på et røntgenbillede. Men en bidprøve med en særlig bidepind kan ofte afsløre, hvilken tand det drejer sig om. Lykkes det ikke at finde revnen med bidepinden, kan det være nødvendigt, at du går hjem og tygger noget mere med den dårlige side. Hvis det gør for ondt, må tandlægen fjerne fyldningen i den mest mistænkte tand for at søge efter revnen.

Kan dentininfraktionen gå væk af sig selv?

Nej, en revne i en tand kan aldrig gro sammen igen.

​​

Hvorfor opstår dentininfraktioner?

Der er flere årsager til, at tænderne kan revne. Først og fremmest skyldes det, at tænderne bliver svagere efter mange års hårdt arbejde. Man kan sige, at dentininfraktioner er en form for træthedsbrud i tanden.

Hvor opstår dentininfraktioner?

Revner kommer der, hvor tanden er svagest og oftest i kindtænder, som er svækkede, fordi der har været hul (karies) i tanden. Jo større fyldningen er og jo mindre tand, der er tilbage, jo lettere kommer der en revne. I sjældne tilfælde ses revner i sunde, ubehandlede tænder.

Hvad sker der, hvis man ikke behandler en symptomgivende dentininfraktion?

Tandens nerve kan tage skade, så det i visse tilfælde bliver nødvendigt at rodbehandle din tand. Revner kan også føre til, at tanden flækker. Hvis der kun brækker en lille del af tanden, kan den bygges op igen; men flækker tanden på langs, skal den trækkes ud.

Mange års tygning har belastet tanden, så den svageste del er brækket af.

​​

En revne i tandens tyggeflade udviklede sig til, at hele tanden flækkede på langs og måtte trækkes ud.

​​

Hvornår skal dentininfraktioner behandles?

Mange mennesker går rundt med revner i tænderne helt uden at vide det og uden nogensinde at få problemer med dem. Men begynder tanden at gøre ondt, så skal der gøres noget.

Hvordan kan tandlægen behandle en dentininfraktion?

Når først tandlægen har lokaliseret revnen, handler det om at få tanden holdt sammen (stabiliseret), så revnen ikke ”gi’r” sig, når du tygger. Har der kun været en lille fyldning i tanden, kan tandlægen forsøge at lime den sammen med en plastfyldning samtidig med at tyggefladen beslibes, så den svage del af tanden ikke belastes for hårdt.

​​

Har der været en stor fyldning i tanden eller er tanden kraftigt belastet ved tygning, er det nødvendigt at sætte noget rundt om tanden for at holde sammen på den. Det gøres bedst med en krone af fx guld eller porcelæn.

Har tandnerven taget skade, skal tanden rodbehandles, før den endelige behandling udføres. I enkelte tilfælde kan revnen være så uheldigt placeret, at tanden flækker på langs, måske endda midt i behandlingsforløbet, og så er der kun ét at gøre, nemlig at trække tanden ud.

​​

Hvad du selv kan gøre for at forebygge revner i tænderne.

Først og fremmest skal du undgå at få huller i tænderne, fordi revner i ubehandlede tænder kun ses meget sjældent. God mundhygiejne vil også hjælpe med til, at gamle fyldninger holder længere. Udskiftning af fyldninger bør ske så sjældent som muligt, fordi der forsvinder lidt af tanden, hver gang en fyldning udskiftes. Har du meget store fyldninger i dine kindtænder, eller skærer du tænder, kan det være en god ide at få dem repareret med et stærkere materiale end sølv. Har du allerede én tand med en revne, er du ofte disponeret for at få revner i andre tænder.

​​

HUSK

Har du en revne i en tand, der gør ondt, må du have tålmodighed og indstille dig på, at det kan tage tid og være forbundet med både ubehag og omkostninger, før tanden er færdigbehandlet. Lyt til din tandlæge og følg hans/hendes råd.​

Kontakt os i dag

Udfyld nedenstående formular og vi vil derefter ringe dig op hurtigst muligt.

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Åbningstider for        

                                                          Telefontid: 8-12

​Tandlægeklinikken ​Rosenvænget i Struer​

Mandag​

8.00 - 17.00

Tirsdag

7.00 - 14.00

Onsdag

7.00 - 16.00

Torsdag

7.00 - 16.00

Fredag

7.00 - 14.00

Åbningstider for

Tandklinikken ​Rosenvænget i Thyholm​

Mandag​

Lukket 

Tirsdag

6.00 - 13.00​

Onsdag

Lukket

Torsdag

6.00 - 13.00​

Fredag

Lukket

  Én Lørdag​ om måneden

8.00 - 12:00​

Struer

​​Tandlægeklinikken Rosenvænget

Rosenvænget 5, 7600 Struer

Klik her for rutevejledning

Telefon: 97 85 12 60

E-mail: tandlaege_karup@mail.dk

Thyholm

​​Tandklinikken Rosenvænget

Rosenvænget 4, ​7790 Thyholm

Klik her for rutevejledning

Telefon: 97 87 14 40

E-mail: tdl-thyholm@post.tele.dk